facebook
  • Magyar
  • English

Chuden Tatehiza No Bu

Chuden Tatehiza No Bu

A bal térdünkre úgy ülünk le (tatehiza), hogy arra térdelünk le, miközben mindkét lábunkat az eredeti helyén tartjuk. A hátunkat és a fejünket tartsuk egyenesen miközben letérdelünk. Közben könnyedén csapjunk rá a bal hakama szárra. Ezután vigyük a jobb lábunkat előre, és könnyedén csapjunk rá a jobb hakama szárra. Üljünk rá a bal sarkunkra, és húzzuk kissé hátrább a jobb lábunkat, hogy a testünk középvonalában legyen, egyenesen az ellenfél felé, nem sokkal a bal térd előtt, és a lábfej boltozata ne simuljon a padlóra, hanem kis szögben emelkedjék el tőle. A kezek lazán nyugszanak a combok belső felén, közel a kardhoz.

Tatehiza ülésben csak nagyon kis körmozdulatot tesz a két kéz a saya és a kard megragadása előtt. Az oldalsó (Yoko) chiburuit vízszintes karddal, a testünktől kissé előrefele végezzük. Közben a hara kissé előre és lefelé mozdul. A noto majdnem lapos, nem ír le nagy kört. A jobb kéz befelé és enyhén lefelé mozog noto közben.

A kard hüvelybecsúsztatása közben a jobb lábat hátra és a testközépvonal felé húzzuk, (testalkattól függően) egészen a bal térd elé. Ekkor a kard pengéjéből már csak kb. 5 cm van kint a sayából. A jobb lábat ekkor egy körív mentén jobbra visszük, és kinyitjuk a jobb lábunkat. Ezután fejezzük be a notót. Ne vigyük túl hátra, és ne nyissuk túl szélesre a jobb lábunkat.