facebook
  • Magyar
  • English

Interjú 1.része

Interjú Iwata Norikazu mesterrel 1. rész

Készítette: Pasi Hellstén Finnország és Neil Kemp Skócia

Fordította: Nagy Péter iaidō 4. dan

Ellenőrizte: Mihalik Hunor iaidō Renshi 6. dan, kendō Renshi 6. dan

Iwata Norikazu Iwata mesterrel 2000 augusztusában találkoztam először Angliában. Erős egyéniséggel bíró nagyon érdekes tanárnak találtam. Nagyon tapasztalt iaidoban, és az iaidō történetében egyaránt, valamint igen szigorú tanár. Éppen ezért akartam interjút készíteni, és némi alapvető háttérinformációt szerezni erről az erős tanárról. Barátom, Neil Kemp Angliából már évekig tanult Iwata mestertől ezelőtt, és Japánban is látogatást tett számos rangidős tanítvánnyal együtt. 2001 novemberében újból Japánba utazott, hogy Iwata mestertől tanuljon, így elküldtem vele kérdéseimet, amelyeket fel is tett a mesternek, és ki is bővített néhányat. 2002 májusában Neil ismét látogatást tett Japánban, és néhány további kérdéssel fordult a mesterhez, olyan témákban, amelyeket bővebben akartam kifejtetni. Így hát ez egy hosszú történet, de remélem érdekelni fog.

Szeretnénk ezúton köszönetünket kifejezni Iwata mesternek és tolmácsunknak, Mrs. Juriko Teraonak, akik nélkül ez az interjú nem jöhetett volna létre. Iwata mester az Eikoku Roshu Kai szemináriumon válaszolt kérdéseinkre Ozuban, Ehime megyében, Sikokuban, 2001 novemberében, 2002 májusában, és később, 2002 augusztusában Angliában további magyarázattal szolgált.

Először szeretnénk megtudni valamit a mester hátteréről:


Mi Iwata mester teljes neve?

A nevem Iwata Norikazu, de néhányan Iwata Kenichi-nek szólítanak, mert a nevemben szereplő kandzsit így is lehet olvasni. Fiatal koromban Soheinek hívott a családom, mert nem voltam valami egészséges. Később neveztek el Norikazunak, mikor megerősödtem. Ekkor nagyjából 20 éves lehettem.


Hány éves most?

Kagawa kenben születtem 1913. szeptember 16.-án (Taiso 2), tehát 89 éves vagyok, habár a régi japán rendszer szerint már a 90. évemben járok és remélem, hogy még fogok tudni iaidōt gyakorolni és tanítani. 2002 augusztusában újból Angliába utazok tanítani, ha erőm engedi.

1927-ben kezdtem el középiskolai tanulmányaimat és a kendó tanulást. 1933 augusztusában szereztem meg a 3. dant, és négy hónapig segédtanárként tanítottam a középiskolában. 1933 decemberében bevonultam a Mandzsúriában állomásozó japán hadseregbe. 1935-ben katonai rendész lettem, és 1936 áprilisától a katonai rendészeket oktattam. Egészen 1945-ig tanítottam. Mivel Japán elveszítette a csendes-óceáni háborút, hadifogoly lettem a Szovjetunióban, és csak 1949 decemberében szabadultam. Mielőtt beálltam volna a hadseregbe, csak Seiza No Bu iaidot tanultam. Az iaidot 1957-től kezdve gyakorlom nagyon intenzíven. Akkor 43 éves voltam.


Hivatásos budo tanár, vagy van "civil foglalkozása" is?

Mióta nyugdíjas vagyok, az iaido gyakorlása kitölti a napjaimat. Most már lényegében a budo-ra és a kalligráfiára koncentrálok, de nem mondanám, hogy professzionális budo tanár vagyok. Kicsit később majd mesélek a háborúban töltött időről. A pályafutásom elején egy mezőgazdasági gépeket gyártó vállalatnál voltam titkár, később a japán miniszterelnök titkára lettem.


Milyen iait tanít a mester?

Most már csak Muso Jikiden Eishin Ryut oktatok, ahogyan Kochiban tanultam. Nem tanítok senkinek Zen Nippon Kendo Renmei Seitei katákat.


Mi a mostani fokozata?

Hanshi hachidan vagyok, a Zen Nippon Kendo Renmei meghatározása szerint. 1976-ban tettem le a hachidan vizsgát, és a hanshi státuszt 1983-ban szereztem meg. A többi lehetséges rang a Kyoshi Nanadan és a Renshi Rokudan. Nincs szükség újabb vizsgákra, de meg kell felelni bizonyos feltételeknek pl. elismertség a közösségben, tisztelet az iaidoban, büntetlen előélet, stb.


Mi a neve a dojojának, és hol van?

A dojom neve Ho Han Jukuna, címe: 2469-6, Oaza Okamoto, Toyanaka Cho, Mitoyo Gun, Kagawa Ken, Japan.


Átlagosan hány tagja van a dojonak?

Nem tudok átlagos számot mondani. Nagyon sok tanítványom volt az évek során, Japánból 200-300, néhány Európából és Kanadából. Vannak régi tanítványaim, akik rendszeresen járnak a dojoba, és néhány helyi tanuló Kagawából. Kapok felkéréseket különböző japán iskolákból olyanoktól, akik olvasták a cikkeimet a Nippon Kendo magazinban, vagy látták a videókat, amelyeket ugyanennek az újságnak készítettem, vagy olvasták a könyveimet. Mindenfelé tanítok Japánban olyan helyeken, ahol a tanulók a Roshu Kaihoz tartoznak, és más helyeken, ahol a hagyományos iaido/iaijutsu iránt érdeklődő emberek vannak.


Milyen gyakran van edzés a dojoban?

Amikor jönnek, tanítok. Nincsenek fix időpontok, rugalmas tudok lenni mások igényeihez igazodva, ha egyéb elfoglaltságaim engedik.


Vannak különleges szemináriumok (hétvégék)?

Igen, tartok japán Roshu Kai szemináriumokat, és az elmúlt 4-5 évben tanítok Angliából érkezetteket, akik egyenesen hozzám jönnek. Ezek a szemináriumok lehetnek hosszú hétvégék a japánoknak, illetve 7-10 naposak az angoloknak. Nagyon alaposan meg kell gondolnom, hogy mit tanítok ezeken, főleg a hosszú szemináriumokon az angol tanulóknak. Hosszú utat tesznek meg és sok mindent kell tanulniuk, ezért van szükség a kibővített időtartamra.


Melyik szervezethez tartozik a dojo? Zen Nippon Kendo Renmei, Zen Nippon Iaidō Renmei?

A legtöbb dojo és ember a Roshu Kaiban a ZNKR-hez tartozik. Nem fordítok erre több figyelmet, örömmel tanítok bárkit, aki komolyan foglalkozik hagyományos iaidoval. Bármilyen csoportból fogadok embereket.


Mikor és hol kezdte iaido tanulmányait?

Iwata NorikazuElőször Seiza No Bu iaidot tanultam itt helyben, Kagawában, a 40-es években, de komolyan 1957-ben kezdtem el ezzel foglalkozni Kōchiban. Három hónapig vártam a válaszra a Kochi mesterektől - Fukui Harumasa mestertől, aki a Muso Jikiden Eishin Ryu 19. nagymestere volt, Yamamoto Takuji mestertől és Shimazaki Terujuki úrtól - hogy tanulhatok-e tőlük. Nagyon megörültem az igenlő válasznak. Kezdetben nagyon szigorúak voltak velem, megpróbáltak eltéríteni már az elején, de keményen dolgoztam, így elfogadtak. Vonattal utaztam 4 órát Kagawából Kochiba szombatonként, több órát gyakoroltam igen kis szünetekkel. Nagyon nehéz volt, de igen kifizetődő. Néhány év múlva azt mondták, hogy eleget tanultam, és elmehetek, de én kértem, hogy tovább tanulhassak, (Nem szabadulnak meg tőlem olyan könnyen!) és beleegyeztek. Ez a tanítás adott kemény alapot az iaidomnak, nagyon köszönöm a mestereimnek segítségüket és tanításukat.


Mikor választották Fukui Harumasát a 19. nagymesternek? Van-e valamilyen speciális ceremónia akkor, amikor egy menkyo kaiden tanulót nagymesternek választanak?

A könyvemben szerepel az összes nagymesterre vonatkozó dátum. Igen, van egy speciális ceremónia a Shinzen előtt, és a következő nagymester általában kap egy kardot aznap.


Mi vezette a harcművészetek útjára?

Fiatal koromban eléggé beteges voltam, így azért kezdtem el harcművészetet tanulni, hogy megerősödjek testben és lélekben. Gondolom ez eléggé gyakori ok a kezdésre. Édesapám dzsúdó tanár volt (menkyo kaidennel) de úgy gondolta, hogy nem vagyok elég erős a dzsúdóhoz, ezért azt javasolta, hogy próbáljam meg a kendót. Ezt tettem, és soha nem bántam meg, fontos részévé vált az életemnek.


Az édesapja judo-ka volt. A család többi tagja is foglalkozott
harcművészetekkel?

Nem, csak apám és én.


Az édesapja judoban volt menkyo kaiden, vagy egy régebbi jujutsu iskolában?

Apám iskolája a Josin Ryu Jujutsu volt. Akkoriban még volt menkyo kaiden judoban.


Milyen más stílusokkal foglalkozott még?

Tanultam kendot és jukendot (puska bajonettel). Eleinte a fő érdeklődésem a kendo volt.


Mi a mester fokozata kendóban?

Kyosi Nanadan vagyok.


Hogy hozható összefüggésbe a többi harcművészet gyakorlása az iaidoval?

A kendó kiegészíti az iaidot, a forma más, de a szelleme ugyanaz. A mozdulatok is eltérnek kicsit, de az egyik segíthet a másikban.


Tanácsolható-e iaidō gyakorlóknak kendó vagy koryu kenjutsu tanulása azért, hogy jobban megértsék a japán kardművészetet?

Igen, feltétlenül. A páros munka segít az iaido katákban tovább fejlődni, és viszont.


Ki volt az első budo tanára?

A középiskolai tanárom, Seo Hikosaburo igen jó volt, inkább kiváló. Miatta tanultam ilyen sokat, és nagyon hálás vagyok neki azért, amit tanított.


Mi volt az iskola neve?

Kagawa Kenritsu Mijoshi középiskola.


Ki volt az első iai tanára?

Iwata NorikazuKözvetlenül azután, hogy visszatértem Japánba 1949-ben, újrakezdtem a kendót. Hallottam róla, hogy van egy kivételesen hagyományőrző iskola, a Muso Jikiden Eishin Ryū Kochiban, ahol nagymester is van, és iaidot is akartam tanulni. Ismertem Koda Morio mestert, aki nemrég érkezett vissza Tajvanról, és nála kezdtem el kendót és iaidot gyakorolni. Koda mester egy speciális budo iskolában végzett (Kyoto Budo Senmongakko), és részt vett Oe mester egyik egyhetes szemináriumán is. Egy nap az iaido wazáról kérdeztem Koda mestert, aki ezt válaszolta: Tanultam Oe mestertől, de csak hét napig, és már elég régen volt, így elfelejtettem. Az elfelejtett részek helyett a saját stílusomat tanítom. Akkor megkérdeztem, hogy elmehetek-e Kochiba iaidot tanulni, amire igennel felelt, így elhatároztam, hogy megyek. Ennek ellenére mi együtt gyakoroltunk még vagy húsz éven át. Lassan, csendesen ő is kijavította a saját stílusát. Nagyon egyenes és jó tanár volt.

1957 májusában részt vettem a Kyoto Taikaion (ZNKR rendezvény). Hazafelé összetalálkoztam Fukui Harumasa mesterrel (a 19. Muso Jikiden Eishin Ryu nagymesterrel), Yamamoto Takuji mesterrel és Taoka Cutau mesterrel, akit Taoka Denként is ismernek.

Kevéssel azután, hogy találkoztunk, megkértem Yamamoto mestert, hogy tanítson engem, és elkezdtem Kochiba járni 1957 augusztusában. Akkor 43 éves voltam. Megtanultam tőlük minden technikát a régi és új Kochi iaidoból. Öt és fél évig tanultam ott az iaidot.

Azután Mori Sigeki mestertől tanultam egészen 1988-ban bekövetkezett haláláig. Mori mester még Oe mestertől kezdett iaidot tanulni középiskolás korában, és 1927-ig tanult, mikor Oe mester eltávozott.


Iwata mester Yamamoto mester magántanítványa volt, vagy másokkal együtt tanult?

Yamamoto Takuji mester magántanítványa voltam, de volt neki sok más tanítványa is.


Melyik évben kezdett tanulni Mori mestertől?

1972-ben kezdtem tanulni Mori Sigeki mestertől.


Melyik tanára hatott leginkább Iwata mesterre iai és budo pályafutása során?

Mondhatnám, hogy a fent említett három tanár. Sok kiváló budokával és tanárral találkoztam életem során, beleértve Morihei Ueshiba mestert is, aki nagyon erőteljes, de ez a három tanár a legfontosabb nekem.

Ueshiba mesterrel a katonai rendőrség iskolájában találkoztam, ahol órákat tartott. Ez két hónappal a háború kitörése előtt volt. Úgy volt, hogy egy évig tart az oktatás, de a háború kitörése félbeszakította két hónap után. Ueshiba mester különleges ember volt. Senki sem tudta elérni őt, olyan jól mozgott, és a szelleme olyan erős volt. Még akkor sem tudták elkapni, ha tízen támadtak rá egyszerre. De amikor ő ragadta meg valakinek a karját, arra kellett mozdulnia, amerre ő akarta, különben eltört.