facebook
  • Magyar
  • English

Mae

Mae

Mae
  1. Üljünk le seizába a shomen felé, majd kezdjük el kihúzni a kardot. A kezek kört írnak le, a jobb kéz elölről hátra, a bal kéz hátulról előre, közben a térdek lassan összezárnak. Egyenes testtartásban, hátrafeszített vállakkal emelkedjünk föl, és folyamatosan húzzuk ki a kardot. A nuki uchi vágás közben a jobb kart tartsuk kissé behajlítva, ne legyen teljesen kinyújtva, és ne nyújtsuk túl a jobb csuklót sem. Nagy körív mentén vágjunk, a jobb láb egyenesen az ellenfél felé mozduljon, kissé előzze meg a vágást. A mozgás sorrendje: asi...kosi...te (láb...derék...kard). A kard vízszintesen álljon, a vágóél laposan oldalt, kissé a jobb váll magassága alatt. Minden mozgás a harából induljon, ez olyan érzéssel jár, mintha a hara előre mozdulna.

  2. A furikaburi során a bal kéznek kereszteznie kell a test középvonalát, és meg kell ragadnia a markolatot. A harát előre kell nyomni, miközben a jobb lábat egyenesen előre csúsztatjuk. Furikaburi közben a kard a vízszintestől lefelé bármilyen helyzetben lehet a fej mögött, egészen addig, hogy érinti a talajt. A tekintetünket továbbra is az ellenfélre szegezzük.

  3. A kirioroshi nagy körív mentén viszi végig a kardot. Ne feledjük a dzso-ha-kjut (lassú-közepes-gyors), és figyeljünk rá, hogy a gyors (erős) szakasz az ellenfél fejének tetejénél kezdődik. Vágjuk keresztül az ellenfelet, majd húzzuk magunk felé a kardot (hikigiri) úgy, hogy a markolat vége (tsuka kashira) a testünkhöz közel álljon meg. Harából vágjunk, ezzel az érzéssel "guuuuutttttt!"

  4. Vérlecsapás (o chiburui) közben nyomjuk előre a harát. Amikor a kard megáll, húzzuk a bal lábunkat a jobb mellé. Chiburui közben a jobb kezünknek a karddal együtt el kell haladnia az arcunk előtt. A térdünket tartsuk kissé behajlítva, a felsőtestünk maradjon egyenes.

  5. Vigyük hátra a jobb lábunkat (kezdők a stabilitás érdekében széles állásba), és tartsuk a fejünket ugyanazon a szinten. A kardot nagy köríves mozdulattal tegyük el (noto), úgy, hogy a penge a bal váll és könyök között érkezzen vissza. Amikor a kard már félig a hüvelyben van, ereszkedjünk jobb térdre. Fejezzük be lassan a notót, álljunk föl, tartsuk fenn az éber figyelmet, majd csúsztassuk a jobb kezünket a markolat végéig. Itt váltsunk fogásirányt, tartsuk így a jobb kezünket egy pillanatig, majd engedjük le a jobb oldalunk mellé.

  6. Bal lábbal kezdve, lépjünk vissza a kiindulási helyünkre.

  7. A tekintet visszatér a vízszintes irányba.