facebook
 • Magyar
 • English

Oroshi

Oroshi

Oroshi
 1. Shomennel szembe kell állni, majd 90 fokot balra fordulni és leülni tatehizába.

 2. Amint az ellenfél megragadja a tsukát, a kardot mindkét kézzel meg kell fogni, és élesen lefelé és balra nyomni.

 3. A tsukát egy körív mentén kell felhozni, majd az ellenfél szeme közé/homlokára ütni vele. (A magasabb emberek kicsit lejjebb üssenek mint a saját magasságuk.)

 4. A kardot magasra kell emelni.

 5. A kardot felfelé kell kihúzni. Fontos, hogy a saya biki ne maradjon el.

 6. Nukitsukét kell ezután vágni úgy, hogy a kard naname pozícióban van és nem függőlegesen! Vágás közben a jobb kéz lefele mozog. A kard közepe a jobb térd közepe előtt legyen. Ez biztosítja azt, hogy ha az ellenfél balra mozdul, a kard akkor is meg tudja vágni. A mellkason keresztbe halad a vágás.

 7. A vágással egy időben a kosi (csípő) felemelkedik, majd lesüllyed, a jobb térdet bele kell nyomni az ellenfél oldalának közepébe, és a bal csípő hátul marad. Ez meggátolja az ellenfelet abban, hogy kihúzza a kardját. A jobb könyök nyújtva kell, hogy maradjon.

 8. Amint a bal kezet a kard közepéhez visszük, a bal térd a jobb lábfej mellé zár. Vigyázni kell, hogy a bal csípő és a bal térd teljesen felzárjon.

 9. Bal és jobb kézzel határozottan nyomni kell lefelé, miközben a tsuka vízszintes helyzetbe jön föl.

 10. A jobb láb a jobb oldalra mozog, a bal kéz és a csípő jobbra és lefelé nyom erősen. (Figyelni kell, hogy a bal hüvelykujjal való nyomás iránya megegyezzen azzal, amerre az ellenfelet akarjuk irányítani). A jobb kéz nem mozdul az eddigi helyzetéből. Ez egy rövid lökés.

 11. A kardot át kell perdíteni naname pozícióba (ugyanúgy, mint Uki gumóban).

 12. A bal láb kicsit balra és egyenesen hátra mozog majd innen ugyanúgy kell folytatni mint Uki gumóban.

 13. Yoko chiburui.

 14. Noto.