facebook
 • Magyar
 • English

Tora no issoku

Tora no issoku

Tora no issoku

 1. Üljünk le tatehizába a shomen felé.

 2. Álljunk föl, közben húzzuk ki egyenesen a kardot.

 3. Emelkedés közben folyamatosan húzzuk ki a kardot, a markolatot tartsuk vízszintesen.

 4. Lépjünk hátra bal lábbal, közben húzzuk tovább a kardot, amikor már csak a kard hegye van a hüvelyben, álljunk meg egy pillanatra. Az időzítés: 1...2...

 5. Amikor a bal láb a helyén van, lefelé és jobbra kifelé mozgassuk a kardot, hogy elhárítsuk a lábszárunkra irányuló támadást. A kardnak a jobb lábunktól kissé jobbra kell megállnia, és lefelé kell mutatnia. Ehhez határozottan be kell törnünk a jobb csuklónkat. A kardnak naname szögben kell állnia: a jobb kéznek jobbra kell elhelyezkednie a kard hegyéhez képest. A hátunkat tartsuk egyenesen, a jobb térdünket hajlítsuk be az ellenfél felé. (Ahogyan a seiza no bu jaegaki gyakorlatában.)

 6. A helyes hárításhoz balra kell csavarni a csípőnket, hogy a mellkas baloldali naname állásba kerüljön. Ezzel egyidejűleg erős saya bikit végez a bal kéz.

 7. A bal térdet azonnal a földre kell tenni, a jobb láb mellé, az ellenfél irányába, és a mellkast is az ellenfél felé kell fordítani miközben a kardot a bal fül körül hátra visszük. A fejünket közben a kard alá kell húzni. Ez ugyanaz a mozgássor, mint a shodan yaegakiban, csak gyorsabb.

 8. A jobb lábat erőteljesen előre lökjük, és kirioroshit vágunk.

 9. Yoko chiburui.

 10. Noto.