facebook
 • Magyar
 • English

Uki gumo

Uki gumo

Uki gumo
 1. Álljunk szembe a shomennel, majd forduljunk balra 90 fokkal, és üljünk le tatehizába.

 2. Amikor az ellenfél átnyúl, hogy megragadja a kardunk markolatát, fogjuk meg a markolatot bal kézzel, és húzzuk el az ellenféltől úgy, hogy a bal lábunkat hátra, a testünk mögé visszük, és fölállunk. Ne feledjük, hogy az ellenfél nem a shomen felől jön, hanem jobbra 45 fokos szögből.

 3. Mindkét lábunkat tartsuk rugalmasan. Bal kézzel húzzuk erősen balra és lefelé a kardot, hogy minél távolabb tartsuk az ellenféltől. A jobb térdünk és a felsőtestünk az ellenfél felé hajlik, ezzel erős lelki nyomást (seme) fejezünk ki. A jobb kezünk határozottan támaszkodik a jobb combunk felső részére. A markolat enyhén lefelé néz.

 4. Bal lábbal lépjünk keresztbe a jobb lábunk elé: a csípőnket és a bal lábunkat vigyük balra előre. A bal sarok mozgásának végpontja a jobb lábfej előtt, attól jobbra legyen.

 5. Ezzel egy időben írjunk le egy kört a karddal fölfelé a mellkasunk előtt, majd keményen nyomjuk le a markolatot az övünk magasságába, jobbra.

 6. A köztünk és az ellenfél közt álló személyt lökjük el erősen, miközben kihúzzuk a kardot. Nukitsuke közben a testünkkel nagy kört írunk le balra, és mélyebbre visszük a súlypontunkat, ahogy a naname helyzetű karddal erős vágást mérünk az ellenfél nyaka és válla közötti részre. Folyamatosan, megállás nélkül végezzük ezt a köríves mozgást. A kard közel párhuzamos a talajjal.

 7. A vágással egyidejűleg fordítsuk meg a bal lábunkat, és süllyedjünk le, lökjük a jobb sípcsontunkat a bal Achilles inunk felé, hogy szilárdan megtámaszkodjunk. A jobb csípőnket lökjük az ellenfél felé, ne feledjük, hogy a vágást a derék energiája végzi, nem a kéz! Maradjunk lent, és csavarjuk el a bal csípőnket.

 8. A vágás naname helyzetű, a jobb tomporunk az ellenfél felé néz, a bal lábunk az ellenfélre mutat, és a kard csaknem lapos.

 9. Egyenesítsük ki a bal lábunkat, tegyük a bal kezünket a kard fokának közepére, és két kézzel nyomjuk erősen lefelé, miközben jobb térdre ereszkedünk. Húzzuk vissza a jobb lábunkat a bal mellé. A kard hegye kissé fölfelé álljon.

 10. Emeljük gyorsan vízszintes helyzetbe a jobb kezünket és a markolatot, majd harával lökjük a kardot balra az ellenfél nyaka és válla közötti részbe, ezzel kibillentjük az egyensúlyából.

 11. A kard hegyével húzzuk le az ellenfelet miközben hátracsúsztatjuk a testünket. Emeljük föl kissé a markolatot is közben. A kard kissé elcsúszik az ujjak között. Ez a mozdulat földre teríti az ellenfelet. Mindeközben a testünket kissé hátrább csúsztatjuk. A jobb kar válltól könyékig majdnem vízszintes helyzetbe kerül, jobb könyökünk kissé megfeszül, mint egy íj, ugyanakkor rugalmas marad. A kard hegye testünk középvonalában van.

 12. Bal kézzel rántsuk föl a kardot természetes módon a test irányába jobbra és hátrafelé naname állásba, a jobb kezünk, mint forgáspont körül.

 13. A bal lábunkat vigyük kissé jobbra és hátra.

 14. Emeljük a kardot közvetlenül a fejünk fölé, csúsztassuk a bal kezünket a jobb közelébe a markolaton. A láb és a kard mozgása egyszerre történjék.

 15. Csúsztassuk kissé jobbra a bal lábunkat.

 16. Kirioroshival vágjunk az ellenfél testének közepébe, a gerinc vége felé. A kard hegye a vízszintestől kissé lejjebb álljon meg. A jobb alsó kar külső oldalának a bal comb külső felét kell nyomnia. A vágással egyidejűleg süllyesszük lejjebb a harát, de ne hajoljunk előre.

 17. Széles yoko chiburui és noto.

 18. Csúsztassuk hátra természetes módon a bal térdünket, és álljunk fel, szemben az ellenféllel.