facebook
 • Magyar
 • English

Yaegaki

Yaegaki

Yaegaki

Ezt a formagyakorlatot kétféleképpen végezhetjük: magas testtartásban lassan közelítünk az ellenfél felé, vagy mély testtartásban gyorsan rontunk az ellenfélre.

 1. A kata eleje ugyanaz, mint Mae-ban a nukitsukével bezárólag.

 2. Bal lábbal nagyot lépünk előre, a jobb láb elé, és nagy kirioroshit vágunk. A jobb térd a vágás végével egy időben érinti a talajt.

 3. Yoko chiburui következik erős hara használattal. A tsukát kissé elfordítja a bal kéz, majd jobb kézzel oldalra és előre lökjük. A kissaki ne lendüljön túl a jobb kéz helyzetén.

 4. Noto közben a bal lábat a hüvelybe csúszó karddal szinkronban visszahúzzuk a jobb láb felé. A kardot egyenesen magunk felé kell visszahozni. A mellkas előre néz.

 5. Mielőtt még a kard teljesen visszacsúszna a hüvelybe, emelkedjünk föl, és húzzuk a bal lábunkat hátra és balra a jobb lábunktól.

 6. A kardot tartsuk párhuzamosan a talajjal (ne engedjük le a markolatot) miközben kihúzzuk, majd egy erőteljes lefelé söprő mozdulattal hárítsunk a testünk előtt. Az időzítés a következő: 1) húzzuk ki a kardot, majd 2) hárítsunk. A hárítás vonala a sayától indul, a test előtt folytatódik, és a jobb láb előtt ér véget, egyenes vonalban. A hárítás előre irányul, nem oldalra. A kardnak a jobb lábtól kissé jobbra, a talajhoz közel kell megállnia. A felsőtest 45 fokos szögben áll balra, a bal kéz erőteljes saya bikivel segíti a hárítást, a jobb térd a jobb láb fölé hajlik, erős lelki nyomást (szeme) fejt ki az ellenfél felé. A jobb térd, a csípő és a kard egy időben mozog. A hátsó (bal) láb, az első (jobb) láb és a kard egy vonalba kell, hogy essenek.

 7. Gyorsan fordítsuk előre a harát, ezzel a mozdulattal vigyük előre a bal csípőnket, a bal térdünket pedig a jobb lábhoz közel. A testünket vigyük a kard alá. Ez utóbbi mozdulat során a jobb kéz nagy köríves furikaburival viszi a kardot a fej bal oldala körül.

 8. Vágjunk nagy kirioroshit.

 9. O chiburui.

 10. Noto.